raketa

PSI U SVEMIRU: Potresna priča o prvim astronautima

 

Tako ti je to. Jednog dana zaludno njuškaš oko kontejnera kraj Kremlja, a sutradan si deo tajnog vladinog programa koji ima za cilj da pošalje pse tamo gde pseća šapa nije kročila. U svemir. Kriterijumi nisu bili visoki. Nije bilo bitno koje je rase budući kosmonaut, jednostavno su nasumično sakupili lutalice s ulice. Jedan zahtev ipak su morali da ispune. Pas koji će leteti u svemir mora da bude ženka. Tako će izrada kostima biti jednostavnija.

Pre nego što su se odlučili da pošalju čoveka u svemir morali su da ispitaju efekte lansiranja na živa bića. Čast, kojoj se sigurno nisu obradovali, pripala je psima. Ukupno je lansirano 57 letelica u kojima su bili psipas-2013-3-64-lajka

U jeku trke za osvajanje svemira između Sovjetskog Saveza i Amerike pedesetih godina prošlog veka Sovjeti su bili u prednosti. Međutim, pre nego što su se odlučili da pošalju čoveka u svemir morali su da ispitaju efekte lansiranja na živa bića. Čast, kojoj se sigurno nisu obradovali, pripala je psima. Ukupno je lansirano 57 letelica u kojima su bili psi. Većina ih je preživela.

Isprva su to bili suborbitalni letovi, a prvi Zemljanin koji se našao u svemiru bila je čuvena kuja Lajka. Moskovska lutalica, mešanac haskija i neke vrste terijera, pokupljena je sa ulice sa još dva psa koji su takođe pripremani za let pre nego što je izbor pao na Lajku, čije je pravo ime bilo Kudravka. Odlučeno je da se u svemir pošalje lutalica s moskovskih ulica jer su naučnici verovali da su ti psi već navikli na ekstremne vremenske uslove. Pripreme nisu bile nimalo humane. Da bi se navikli na stešnjene uslove u „Sputnjiku 2“, pse su tokom 20 dana stavljali u sve manje kaveze. Lajka je, kako su je kasnije opisivali, bila mirna i flegmatična i nije se upuštala u sukobe sa drugim psima.

Jedan zahtev ipak su morali da ispune. Pas koji će leteti u svemir mora da bude ženka. Tako će izrada kostima biti jednostavnijapas-2013-3-64-strelka

Trećeg dana novembra smeštena je u kapsulu koja je lansirana i ubrzo ušla u Zemljinu orbitu. Od početka plan je predviđao da će Lajka umreti u svemiru. Međutim, tek pre nekoliko godina saznali smo da njena smrt nije bila ni izbliza bezbolna kao što su Sovjeti tvrdili. Prema zvaničnoj verziji, Lajka je uginula mirno posle sedam dana kruženja oko Zemlje. Istina je, međutim, drugačija. Najčuveniji pas astronaut stradao je od posledica panike i toplotnog udara samo nekoliko sati posle početka misije.

Posle Lajke, još nekoliko pasa letelo je u svemir. Najpoznatije među njima bile su Belka i Strelka, koje su u avgustu 1960. provele dan u svemiru i postale prva bića koja su se živa vratila na Zemlju. S njima su u svemirskoj kapsuli bili i jedan sivi zec, 42 miša, dva pacova, muve i nekolicina pečuraka i biljaka. Strelka je kasnije dobila šest štenaca s mužjakom koji je učestvovao u nizu eksperimenata na Zemlji, ali nikada nije leteo u svemir. Jedno od njihovih štenaca po menu Pušinka (Pufnica) Nikita Hruščov poklonio je ćerki Džona Kenedija Karolini.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *