MACKA SLATKA

Zašto su mačke najčistije životinje

Mačke su pre svega uredne životinje koje neće bez razloga defecirati ili urinirati mimo za to predviđenog mesta.

Obeležavanje teritorije je uglavnom karakteristika svojstvena nekastriranim mužjacima i odvija se i defeciranjem i uriniranjem; ali nije isključeno da će mačka bilo kojeg pola obeležiti svoj vrt/dom (ređe) izmetom ili urinom.

Kada mačka počne da se ponaša drugačije, očigledno postoji jak razlog za to. Ponekad je razlog medicinske prirode (npr. upala bešike koja dovodi do nekontrolisanog mokrenja), a ponekad se radi o psihičkom manifestu kao odgovoru na promene u životnom okruženju (novi član porodice, promena prostora i sl).

Svakako je veliki stres za mačku ostaviti je s “nepoznatim” ljudima u “nepoznatom” okruženju u kojem ona oseća nelagodu – ukoliko ste planirali selidbu, prvenstveno morate da pronađete način kako da mački pružite ugodnost u novom domu i učinite da se oseća kao “kod kuće”. Pokušajte da joj obezbedite što više stvari koje je imala u pređašnjem stanu (njen krevet, posudice, istu posudu s peskom itd).

Sterilizacija mačke svakako se preporučuje. Sterilisana mačka ima kvalitetniji život, mirnija je, nema neželjenih trudnoća, privrženija je domu i nema toliko izraženu potrebu za izlaskom napolje.

Sam postoperativni tok je relativno brz, nakon 10 do 14 dana se vade konci, a već nakon 3-4 dana od operacije mačka se ponaša normalno, kao da se ništa nije ni dogodilo. Ako se brinete da će trpeti bolove prilikom hodanja zbog mesta operacije – imajte na umu da mačke hodaju na četiri noge, a samim tim ravnomerno raspoređuju težinu tela i trbušni mišići ne trpe, pa samim tim nema intezivnih bolova.

Dolazak još jedne mačke je uvek dobra stvar jer – iako će u prvi tren možda biti netrpeljivosti među njima, dugoročno gledano – život u društvu (čoporu) je svakako prirodnija stvar i stvara kvalitetnije životno okruženje za mačku.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *