najveci pas na svetu

POP KULTURA: Psi za Ginisa

U jednom lokalnom pabu na jugoistoku zemlje viskija i vilenjaka, taj stari Irac Hju Biver vodio je žučnu simultanu raspravu sa kako redovnim, tako i gostima koji su prolazili kroz Veston Harborn i slučajno se zadesili u toj kafani. Nećete verovati, ali sa jedne strane stari Biver tvrdio je da je zlatni žalar najbrža evropska ptica, ostali su vikali – jarebica.

 

Izvor: magazin Pas

Posle – pitajboga koje – ispijene pinte Ginisa, nakon sati i sati pijane diskusije praćene bujicom psovki, starom Biveru je sinulo: u pabovima širom Velike Britanije ovakve se rasprave vode svake noći, a ne postoji nijedna knjiga koja bi sporove razrešila. I tako je sve počelo. Čitaoci širom sveta su 1955. godine, četiri godine posle opisane rasprave, zahvaljujući upornom Biveru, držali u rukama prvo izdanje Ginisove knjige rekorda, koja je već te godine izbila na prvo mesto svetskih bestelera. Odakle, sa izuzetkom nekoliko godina, do danas, kada je u prodaji 59. izdanje, nije sišla.

Vama, strastvenim ljubiteljima pasa, da ne biste došli u situaciju da se žučno raspravljate i sporite oko pitanja poput ko je najveći, a ko najmanji pas na svetu, koji najglasnije laje, a koji je uspeo da stavi najviše teniskih loptica u usta, predstavljamo četvoronošce laureate koji su se našli u 59. izdanju čuvene knjige o rekordima.

 

NAJGLASNIJI LAVEŽ

Zlatni retriver Čarli iz Adelejda u Australiji oborio je prethodni rekord najglasnijeg laveža koji je držao nemački ovčar iz Engleske. Uspevši da zalaje jačinom od 113,5 decibela, šestogodišnjak iz Australije nadmašio je “glasnog kolegu” koji je rekord do ove godine držao sa 108 decibela glasnim lajanjem. Čarlijeva vlasnica Belinda Fribern rekla je da je njen pas razvio ovaj neverovatni lavež već kada je imao godinu dana.

“Sa komšijama nema problema. Čarli laje samo na komandu”, izjavila je ponosna vlasnica Ginisovog rekordera.

najglasniji _pas na svetu

 

NAJMANJI PAS

Novi nosilac titule najmanjeg živog psa na svetu u Ginisovoj knjizi rekorda za 2014. godinu je čivava Čudesna Mili iz Portorika. Pas veličine patike star je dve godine, visok neverovatnih 9,65 centimetara i težak oko pola kilograma. Na dan rođenja težila je manje od 30 grama i prema rečima vlasnice, mogao je da stane u kašiku?! Čudesna Mili je titulu najmanjeg psa na svetu preuzela od dugodlake čivave iz Kentakija.

 najmanji pas na svetu

 

NAJVIŠE TENISKIH LOPTICA U USTIMA

Osmogodišnji zlatni retriver Ogi pseću ljubav prema lopticama podigao je na sasvim novi nivo. Ovaj pasje postao Ginisov rekorder zbog broja teniskih loptica koje istovremeno drži u ustima. U Ogijevu usnu duplju u isto vreme može stati čak pet loptica!

 pas sa najvise loptica u ustima

 

PAS SA NAJDUŽIM UŠIMA 

 Harbor, čije su uši zajedno dugačke 60 centimetara, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao „živi pas sa najdužim ušima“. On pripada vrsti lovačkih pasa koja učestvuje u lovu na rakune, a dugačke uši ovoj rasi pomažu u traganju. Harborovo levo uvo dugačko je 31,12 centimetara, a desno 34,29 centimetara.

pas sa najduzim usima

 

NAJSKUPLJI NA SVETU

 

Tibetski mastif je najskuplji pas na svetu. Vest da je jedanaestomesečni pas ove rase prodat u Kini za 1,5 miliona dolara odjeknula je širom sveta. Ovaj pas je poreklom sa Tibeta, gde je vekovima čuvao manastire i nomadska plemena.Veoma je redak u drugim delovima sveta. Danas predstavlja statusni simbol u istočnjačkom svetu.

najskuplji pas

 

NAJDUŽI JEZIK

Pekinezer zvani Pegi ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao pas sa najdužim jezikom na svetu. Jezik ovog malog stvorenja dugačak je 11,43 centimetra, gotovo koliko i celo njegovo telo. Pas sa najdužim jezikom zabeleženim u istoriji, čak 43 centimetra, bio je bokser Brendi.

pas sa najduzim jezikom

 

 

    NAJVIŠI PAS NA SVETU

Velika crna doga zvana Zevs iz severnoameričke države Mičigen upisana je u Ginisovu knjigu rekorda kao najviši pas na svetu. Zevs je visok 112 cm od šapa do tačke između lopatica. Kada stoji na zadnjim nogama, ova doga je visoka 2,2 metra. Osim Zevsa, treba pomenuti i čuvenog Džinovskog Džordža, veliku dogu koja je sa 110 cm do ove godine bila nosilac titule najvišeg psa.

 

najveci pas na svetu

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *