Docent Vladimir Magaš u svojoj ordinaciji

Sterilizacija čuva i glavu

I konačno je stiglo to štene, dugo očekivano i mnogo željeno. A sa njim i brojna pitanja i dileme, među kojima je najčešća da li je neophodna sterilizacija. Mi smo odgovor potražili na najboljoj mogućoj adresi – kod docenta Vladimira Magaša sa Katedre za porodiljstvo, sterilitet i veštačko osemenjavanje domaćih životinja Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

 

Izvor: magazin Pas

Pitali smo ga vrlo direktno – sterilizacija da ili ne.

Tako je i odgovorio.

– Da, za sve pse koji se ne koriste za priplod.

On tvrdi da je u pojedinim zemljama sterilizacija čak i obavezna kao i da vlasnici nesterilisanih pasa podležu posebnim porezima. Ovakvi potezi se preduzimaju zbog kontrole populacije i forsiranja takozvanog odgovornog vlasništva.

– Razloga za sterilizaciju je mnogo – tvrdi Magaš. – Najčešći su oni koji se tiču suživota čoveka i psa u gradskim uslovima i kontrole pseće populacije. Medicinski su takođe veoma važni, jer u prvi plan stavljaju zdravlje životinje.

Magaš podseća da mnogi vlasnici imaju zablude da će nakon sterilizacije njihov pas izgubiti svoje pseće osobine, da će im biti izmenjen karakter i ponašanje. Njima on poručuje da spektakularnih promena nakon kastracije – nema.

– Ipak, pravilo ne postoji. Veliki broj vlasnika pasa tvrdi da nisu uočili bitne promene, ali postoje i oni kojima je zapalo za oko da je njihov ljubimac promenio pojedine navike i da se preterano smirio. Činjenica je da to zavisi od jačine polnog nagona, što znači da se promene najlakše vide kod pasa koje krasi velika seksualna energija i kod kojih se beleži naglo smirenje kad ostanu bez organa za reprodukciju.

Strah da će pas možda izmeniti narav, kako makar obrazlaže Magaš, ne bi trebalo da koleba vlasnika u odluci da se ipak opredeli za sterilizaciju. Između ostalih, i zbog socijalnih razloga. Polni hormoni kod pasa dovode do agresivnosti i drugih problema sa kojim se teško nositi u urbanijim sredinama i kućnim uslovima. Život u gradu “traži” sterilisane pse jer su oni mirniji, kako u odnosu na čovek tako i prema drugim životinjama.

– Poznato je da su mužjaci agresivniji kad je među njima ženka u teranju. To je u prirodi normalno, jer samo najjači i najbolji dolaze do ženke i oplodnjom prenose svoj genetski materijal. Deo populacije tako se eliminiše iz dalje reprodukcije kao manje kvalitetan. Ta vrsta agresije u gradu, međutim, može da napravi niz problema, naročito kod mužjaka. Oni su po pravilu agresivni i prema drugim mužjacima, ali i prema ljudima. Njihovom kastracijom se smanjuje nivo testosterona i oni postaju prilagodljiviji sredini u kojoj žive. Da i “slabiji pol” ume da skoči potvrđuju pojedine faze polnog ciklusa ženki, kada iako mirne i mazne, i same pokazuju  agresiju čak i prema članovima porodice u kojoj žive. Tipične su situacije na početku teranja kada privlače mužjake, ali ne dozvoljavaju parenje. Tada znaju da budu oštre prema svakoj životinji koja priđe, pa čak i prema ljudima. Slično je i u fazi postporođaja ili u periodu takozvane lažne trudnoće. To su faze kad imaju mladunce ili umišljaju da ih imaju te zato pokazuju zube  i čuvaju svoje leglo.

Nesterilisane životinje sklonije su i skitnji, što posebno važi za mužjake kad osete ženku. Nesterilisani psi obeležavaju teritoriju i prave probleme u stanu. Ženke u teranju ispuštaju krvavi iscedak, što je takođe neprijatno za vlasnike, a  ponekad i ženke umeju da obeležavaju prostor.

I mada bi se o ovim pobrojanim razlozima i moglo diskutovati, Magaš napominje da ima i onih oko kojih nema polemike, a tiču se zdravlja. Sterilizacija u medicinskom smislu može biti spas od niza bolesti, od kojih neke mogu da imaju i fatalan ishod. Rana sterilizacija ženke sprečava pojavu tumora mlečne žlezde, koja je česta kod keruša starijih od deset godina. Kastracija sprečava i probleme sa prostatom, koji se kod mužjaka javljaju nakon sedme godine. Sprečavanjem parenja onemogućava se i prenošenje polnih bolesti koje su kod pasa i te kakao prisutne. Tu su i bruceluoza, prenosni venerični tumori, prenošenje bakterija i virusa…

A na pitanje kada je idealno vreme za sterilizaciju, Magaš odgovara:

– Idealno vreme za sterilizaciju kuja, kako kažu sve veterinarske škole, je pre prvog teranja. Takvim tajmingom se sprečava pojava tumora mlečne žlezde. Svakim sledećim teranjem, odnosno estrogenizacijom, smanjuje se zaštitni efekat sterilizacije kod ženki. Posle trećeg teranja, gotovo da zaštitnog efekta ni nema.

Dakle, najbolje vreme za sterilizaciju je mesec, dva pre teranja, odnosno tri meseca posle nagona kada je reč o mužjacima.

Postoji, međutim, i druga strana medalje. Ako se pas rano steriliše, kasnije može doći i do okoštavanja završnice skeleta. Sterilisanipsi su podložniji i inkontinenciji urina, ali postoje lekovi kojima se to reguliše. Nedostatak polnih hormona može dovesti do gojaznosti, kao i nekontrolisanog mokrenja kod velikih pasa, težih od 35 kilograma.

Operativni zahvat se obavlja uz inhalacionu anesteziju. Rizici su minimalni, oporavak kratak. Konci se skidaju za sedam dana, ali su psi već drugog dana nakon operacije na nogama.
3 komentara za “Sterilizacija čuva i glavu

 1. Marija

  Moje lično iskustvo, odnosno iskustvo mojih pasa: Dva nesterilisana užjaka su jedan oko 7-me, drugi oko 10-te godine imali problema sa upalom testisa… Komplikovano i bolno do te mere da se drugom stanje toliko rapidno pogoršavalo i bolesti se nedovezivale da je na kraju i uginuo. Ženka je imala neuredne cikluse, bila sam neodlučna oko parenja i nekako nisam bila za sterilizaciju, što je greška. Sterilisana je kada je imala upalu, sa cistama na jajnicima koje su se videle prilikom UZ pregleda, ali i tumorima na jajovodima koje su našli prilikom operacije. Koliko god da sam strahovala, već kad sam je donela kući nakoon operacije – već je ustajala! Ujutro je već izlazila, za dva dana je bila “kao nova”.
  Nezavisno od toga, naglašavam da sam imala zadovoljstvo da upoznam gospodina Magaša i o njegvom, znanju, kompetentnosti i stručnosti – uludo je trošiti reči. Svakako je nesporno da ga treba poslušati

  Reply
  1. Nada

   Moja dvogodišnja bišonka je upravo sada na operaciji ( sterilizacija). Operacija je počela u 18,30 … i ja sam tako tužna, mada znam da sam ovu odluku donela zbog njenog zdravlja i svih razloga koje je i doktor naveo.
   Nadam se najboljem ishodu i jedva čekam dan kada će opet biti ona vesela, razigrana, čupava Bella.

   Reply
 2. Dejan

  Volim pse i imam ih ceo svoj zivot, u nekim momentima i po 3 u kuci. Nikad nisam sterilisao psa iz vise razloga. Zenke sam pario uglavnom 2 puta, muzjake bi pario isto po par puta u zivotnom ciklusu. Tacno je su nesterilisani psi zivahnijii agrsivniji nego sterilisani. I tacno je da se ugoje poprilicno. Ne smeta mi sto imam na 7 do 8 meseci cmmalih problemcica sa curkanjem i cuvanjen kuje od drugih muzjaka. Setam je kasno uvece i manje izvodim napolje 20tak dana godisnje. Glavni razlog zasto ne zelim nikad da sterisem psa je princip da to sto ne zelim sebi, ne zelim ni njima. Veterinarima je u interesu da guraju pricu o sterilizaciji, tu se naplati solidna cifra za kratko vreme intervencine

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *