ZAŠTO MAČKE PRILAZE ONIMA KOJI IH NE VOLE

Ako ste vlasnik mačke, sigurno ste primetili da vašu ljubimicu tokom poseta nepoznatih ljudi u domu više privlače oni koji načelno ne vole mačke. Da se pomisliti da je ovo zaista neobično ponašanje, ali ako bolje razmislite stvar je prilično logična.

 

 

Uđe li mačka u prostoriju u kojoj se nalazi grupa ljudi, oni koji vole mačke instinktivno će progovoriti, usmeriti pažnju prema mački, vrlo često pružiti ruke prema njoj, piljiti u nju te na neki drugi način dati do znanja da žele pažnju mačke. S druge strane, osobe koje ne vole mačke ili ih se jednostavno boje, ostaće mirno na svom mestu, sedeće nezainteresovani sa strane, često će potpuno okrenuti glavu  od mačke, a ponekad će se i ‘ukipiti’ samo da im mačka ne bi prišla.

E, pa mačka će najčešće pristupiti upravo takvim osobama, maziti im se oko nogu te vrlo često sesti u krilo.

Jeste li se ikada zapitali zašto je to tako?

Stvar je u principu vrlo jednostavna. Osobe koje ignorišu mačke, životinjama ne predstavljaju baš nikakvu pretnju. Za razliku od osoba koje vole mačke, koje će ih pokušati pomaziti, ući u bilo kakvu interakciju s njima i gledati ih ne trepčući, što mačkama po njihovom instinktivnom ponašanju predstavlja pretnju.

Sasvim logično, zar ne?

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *