Morsko prase

Morsko prase – idealan kućni ljubimac

Preslatko, umiljato, druželjubivo morsko prase omiljeni je kućni ljubimac dece, ali i svih ljubitelja malih životinja.  Znatiželjan je, druželjubiv i komunikativan. Iako na prvi pogled plašljiv, obožava pažnju i bliskost čoveka.

 

 

Svi koji imali priliku da se druže sa ovom životinjicom fascinirani su njegovim simpatičnim izgledom, ali i uživanjem u igri koju glasno iskazuje.

Morsko prase uopšte nije prase, već životinja iz familije glodara pod imenom Caviidae. Zamorci, kako se takođe zovu,  pripitomljeni su glodari poreklom iz Južne Amerike. Pripitomljavanje se odigralo veoma davno, verovatno još pre vremena Inka, a u Evropu su došli ubrzo po otkriću Amerike. Danas je ova vrsta popularan kućni ljubimac, ali nažalost i uobičajena opitna životinja u istraživačkim laboratorijama.

Ova vrsta kućnih ljubimaca pripada  vegetarijancima među životinjama. Hrane se većinom vrsta povrća i voća koje se koriste i u ljudskoj ishrani. U specijalizovanim prodavnicama opreme i hrane za kućne ljubimce možete nabaviti i suvu hranu za zamorce u kojoj se nalaze sve potrebne materije.

Ako se hrani svežim i sočnim povrćem, zamorac može sasvim normalno živeti i bez vode ali je ona neophodna ako se koristi suva hrana. Budite kreativni i hranite svog ljubimca raznovrsnom hranom. Birajte: spanać, cvekla, celer, šargarepa, paprika, krastavac, sveža trava, jabuka, grožđe, breksve, jagode, trešnje, kruške itd… Imajte na umu da su zamorci izuzetno proždrljive životinje i da su su stanju da jedu bukvalno sve dok ih hranite.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *