Reptil

10 Razloga zbog kojih bi trebalo da nabavite reptila

Za svaki dom postoji odgovarajući reptil, od malih do velikih gustera, kornjača i malih i velikih zmija… Tokom godina evolucije reptili su se razvijali da se prilagode svim ekološkim uslovima i prirodnim habitatima.

 

 

  1. Mnoge vrste su odlične za početnike, jer zahtevaju osnovno znanje. Ako se odlučite da kupite reptila potražite savet od stručnjaka u pet šopu koji može da vam preporuči vrstu koja najbolje odgovara vašim mogućnostima.
  2. Reptili prave mnogo manje nereda od svih sisara. Veliki deo vremena provode u akvarijumu i terarijumu i ako redovno čistite, uopšte se ne osećaju.
  3. Ne ostavljaju za sobom dlake, perut i ne podižu prašinu. To je od velikog značaja ako je neko od ukućana alergičan. U ovom segmentu reptili definitivno pobeđuju sisare.
  4. Mnogi reptili imaju dug životni vek. Za razliku od pojedinih sisara ljubimaca, kao što je na primer hrčak, reptil ljubimac može sa vama da provede i i nekoliko decenija. Ako niste spremni na dugogodišnju obavezu onda dobro razmislite pre nego što se odlučite za ovaj korak.
  5. U proseku reptili se hrane znatno manje nego sisari, jer je njihov metabolizam drastično sporiji. Neke vrste je potrebno nahraniti svega par puta mesečno. To znači manje obaveza za vlasnike. Često postoji predrasuda da reptili isključivo jedu živu hranu, ali to nije tačno. Većina će biti podjednako srećna i sa industrijski pripremljenim obrokom.Reptil 2
  6. Vaš ljubimac će vremenom početi da vas raspoznaje i da pokazuje privrženost prema članovima familije. Iskreno, to je delom zbog hrane, ali bez sumnje će vam se dešavati da vidite iguanu ili kornjaču kako traži vašu pažnju. Taj osećaj je neprocenjiv.
  7. Ako imate nepredviljivo radno vreme, ovi ljubimci su idealni za vas. Ne zahtevaju šetanje, šišanje i svakodnevnu pažnju… Naravno, to ne znači da treba da ih kupite i da vam onda služe kao ukras. Oni ipak zahtevaju da o njima brinete, samo manje nego o sisarima.
  8. Ako imate dvorište, možete napraviti najrazličitije ukrasne kreacije sa vodom i zelenilom koje ćete onda naseliti reptilima. To je idealan način da spojite lepo, korisno i zabavno. Ovakvi životni uslovi vam čak omogućavaju i da pojedine vrste razmnožavate bez većih problema i obaveza.
  9. Kada otputujete mnogo lakše ćete naći nekoga da brine o reptilu, nego o psu, mački ili glodaru. Takođe, komšije će se znatno manje buniti zbog vašeg ljubimca, jer on ne laje, ne mjauče i generalno ne pravi buku.
  10. Sa reptilima ćete stalno učiti. Uvek se pojavljuju neka nova saznanja i neka nova istraživanja.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *