setnja

DNK analizom kažnjavaju nesavesne vlasnike

Opština Barking i Dagenham u istočnom Londonu najverovatnije će postati prva lokalna samouprava u Velikoj Britaniji koja će raditi testove DNK testove psećeg izmeta, kako bi ušli u trag neodgovornim vlasnicima koji nisu počistili za svojim ljubimcima.

 

 

Detaljan plan će biti predstavljen na psećem samitu koji će biti održan u glavnom gradu Engleske, u utorak pod nazivom “Predvodeći novi pravac”.

Vlasnicima prete kazne od oko 80 funti ako se utvrdi da nisu pokupili izmet njihovih ljubimaca. Naravno, pre nego što uopšte bude moguće da se jedan ovako obiman plan sprovede u delo, potrebno je da se formira baza DNK uzoraka. To će biti urađeno tako što će veterinari uzimati bris unutar obraza psa, koji će se slati u centralni registar. Kada se dogodi da terenske službe naiđu na izmet uzimaće uzorak, raditi DNK analizu, a zatim to upoređivati sa podacima iz registra. Prema informacijama opštinskih vlasti, krivci će moći da se pronađu sa tačnošću od 99,9 odsto tačnosti.

Zanimljivo je da sličan sistem već postoji u pojedinim gradovima SAD, a takva kontrola je smanjila količinu nepokupljenog izmeta na ulicama za čak 90 odsto. Inače, opština Barking i Dagenham svake godine potroši 2,3 miliona funti na čišćenje psećeg izmeta, kao i na plate inspektora koji kontrolišu nesavesne vlasnike.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *