PAPAGAJ JEDE

OVO VAŠ PAPAGAJ NIKAKO NE BI TREBALO DA JEDE

Namirnice poput zelene salate, kupusa ili kruške nikako ne bi trebalo da se nađu na jelovniku vašeg papagaja. Sistemu za varenje ptica ova vrsta hrane ne prija i izaziva im nadimanje i druge probavne smetnje.

Ishrana papagaja nije slozena. Ona se sastoji od desetak vrsta semenki, voća, povrća, i raznih drugih vitamina i minerala. Na tržištu postoji hrana za ptice različitih proizvođaca, koje su veoma kvalitetna, ali i čija cena nije zanemarljiva.

Vlasnici više vrsta ptica najčešće pribegavaju samostalnoj pripremi obroka za svoje ljubimce. Mešavina semena, koja posebno mogu da se nabave na tržištu, mora da sadrži i minerale, vitamine (iz voća i povrća) i veoma vaznu smesu jaja, plazma keksa i plavog maka.

Ovakva mešavina garantuje pravilno izbalansiran unos svih potrebnih materija, neophodnih za zdravlje, kondiciju i dobar kvalitet perja. Neki papagaji vole i crvice, pa im povremeno treba dati kao poslasticu. Takodje vole da grickaju mlade grancice šljive ili trešnje.

Vlasnici često dopuštaju kretanje papagaja po kuhinjskom stolu i samostalno kljucanje hrane, namenjene ljudima. Mnoge od tih namirnica ptice ne bi trebalo da jedu, iako ce ih vrlo rado probati. Papagaj sme da jede koricu hleba, da pije sok sa 100 procentnim sastavom voca (ali vrlo malo), kao i nemasne i neslane vrste keksa, kikiriki, orase, lesnike i bademe.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *