kermit-comparison

KERMIT ZAISTA POSTOJI

 

Na Kostarici otkrivena nova vrsta žaba!

 

Čuveni žabac  iz još čuvenijeg Mapet šoua zaista postoji.

Tim naučnika, predvođen Brajanom Kubickim, pronašao je u februaru  novu vrstu vodozemca koja fizički neodoljivo podseća na Kermita, čuvenog žapca iz još čuvenijeg Mapet šoua. Ova nova vrsta žaba otkrivena je na kostarikanskim planinama Talamanka. Iako je bilo za očekivati da će ova vrsta poneti ime po popularnom Kermitu, naučnici su odlučili da ga krste ženskim imenom – Dajana. A osoba koja je zaslužna da se po njoj nazove tek otkriveni vodozemac je majka Brajana Kubickog, vođe tima koji je detektovao ovu novu vrstu amfibije.

Žaba je velika  svega 2,5 centimetara i ima gotovo sasvim providnu kožu kroz koju joj se nazire kompletan stomak, a golim okom moguće je videti i majušno srce. Do sada je u Kostarici pronađeno svega šest ovakvih žaba, ali Kubickov tim je uveren da tu nije stavljena tačka na prebrojavanje.

Ipak, iako  je poprilično “skromnih” gabarita, karakter ovih žaba je vulkanski. Veoma su prgave i ratoborne. Mužjaci su izuzetno teritorijalni te vrlo agresivno brane svaki pedalj svoje zemlje pa čim neki nepoznati mužjak kroči na njihovo tlo, u stanju da se bore do smrti.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *