njemacka-usamljeni-papagaj-dozvao-policiju-i-vatrogasce_trt-bosanski-13578

Izaberite zdravog papagaja

Kako izabrati papagaja, kada je odluka o rasi, boji, izgledu ili veličini već doneta? Evo nekoliko saveta:

Ne žurite sa odlukom pri kupovini papagaja, obratite pažnju na sitnice koje će vam mnogo reći o njegovom stanju. Saznajte kako da prepoznate lepog i zdravog papagaja. I veselo druženje može da počne.

Perje treba da bude lepo, sjajno i čitavo, glatko prati liniju tela. Na nogama, prstima i kandžama ptica ne sme da ima povrede niti njena koža kraste. Predeo oko očiju i nozdrva trebalo bi da je čist, bez sluzi, oteklina ili naslaga.  Nozdrve ptice treba budu otpušene, oči bistre, pogled živahan, a zenice da se menjaju zavisno od predmeta posmatranja. Predeo oko kloake (zadnjice) trebalo bi da bude čist, bez tragova izmeta.

Ptica mora biti vesela, živahna i u kontaktu sa sa drugim pticama.

prilikom nabavke papagaja imajte u vidu i sledeće:

Prostor u kome se čuvaju papagaji u pet šopovima ili uzgajivačnicama treba da bude čist, naročito hranilice i pojilice.

Ako se u momentu vašeg dolaska papagaji odmaraju i dremaju, sačekajte malo ili se vratite kasnije i proverite da li su živnuli, da li se igraju i koliko su aktivni; ako su i dalje beživotni, tromi, naduveni, sede na podu kaveza ili naslonjeni o nešto tražeći oslonac, to su znakovi teških zdravstvenih problema i te primerke zaobiđite u širokom luku.

Ne kupujte papagaja iz kaveza u kome boravi bolestan papagaj; iako ne pokazuje simptome, moguće je da se već zarazio.

Poštujući ovih nekoliko osnovnih pravila, značajno ćete povećati šanse da izaberete savršenog kućnog ljubimca za vas, sa kojim ćete provesti mnoge sate u igri i istraživanju. Zdrav papagaj je srećan papagaj, a onda ćete i vi biti srećni, razdragan i zadovoljni.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *