hrcak

Razmišljate o kupovini hrčka? Evo par saveta

Hrčak je idealan ljubimac za celu porodicu. Nije im potrebno puno prostora i jednostavni su za održavanje. Aktivni su noću, a danju spavaju. Vesele su i zaigrane životinjice.

Pogodnije su za stariju decu koja se o njima mogu brinuti. Očekivani životni vek hrčka iznosi 2-3 godine. Izvrstan je ljubimac za klince koji kroz druženje s njim, proučavanjem njegovih navika, iz direktnog kontakta dolaze u bliži odnos s prirodom.

Odakle dolazi?
Poreklo hrčka zavisi od vrste. Osnovne su: sirijski ili zlatni hrčak (Sirija), ruski (Centralna Azija, Severna Rusija, Mongolija), kineski (Mongolija i Severna Kina), sibirski (Istočni Kazahstan, Severozapadna Rusija).

Gde voli da živi?

Novi dom hrčka trebao bi imati najmanje 60 x 50 x 40 cm. U kavezu treba namestiti još i kućicu, bočicu za vodu, posudu za hranu, čuveni točak i ostale vrste igračaka. Najbolje je kupiti gotovu postelju za hrčka. Mesto na kojem hrčak vrši nuždu treba se čistiti svaki dan. Kavez jednom nedeljno treba detaljno očistiti. Prilikom pranja kaveza, sredstvo za čišćenje treba da se dobro ispere. Kavez bi trebalo da bude na stabilnom mestu kako bi se sprečio pad. Toplina direktne sunčeve svetlosti ili radijatora, kao i promaja, visoka vlažnost i dim cigareta mogu narušiti zdravlje hrčka.

Kako se sa njim postupa?

Pustiti nekoliko prvih dana da se hrčak prilagodi na novu sredinu, ljude i mirise. Hrčka uzimajte u ruke kada je budan. U ruke stavite neku omiljenu grickalicu kako bi ga to privuklo. U ruke se stavlja tako da je potpuno obuhvaćen obema šakama. Manja deca moraju posebno paziti da ga sigurno drže u rukama, kako im ne bi ispao. Znaju biti jako brzi, stoga s njim, u početku dok ne steknete osećaj kako ga držati i zadržati u rukama, budite jako oprezni.

Šta rado jede?

rčci jedu raznovrsnu hranu: gotovu hranu za hrčke, jabuke, maslačak, banane, lešnike. Vrlo je važno da uvek ima sveže vode. Dnevna količina izbalansirane hrane potrebna sirijskom hrčku je oko 20 g (jedna velika kašika), a za kineskog oko 5 g (jedna mala kašika). Za održavawe zuba, u kavez stavite komadiće drveta za grickanje (jasen, lipa, jabuka, leska), ili različite gotove “grickalice” koje možete kupiti u pet šopu. Kamen za glodare poslužiće za trošenje zubića i kao izvor minerala. Ostaci ljudske hrane ili šećer štetni su za zdravlje hrčka.

Zdravi hrčak:

kreće se brzo i hitro

oko njuškice, očiju i anusa ima čisto i uredno krzno

ima gusto krzno

nema poteškoća s disanjem (diše tiho)

nema nikakve vidljive povrede

Voli li društvo?
Sirijski hrčak je samotnjak i voli biti sam. Kineski, sibirski i ruski hrčci vole živeti u paru.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *