photo (10)

Ispovest: Krešimir i batine

photo (13) photo (12) photo (11)

I sad se s teškom mukom sećam dana kada sam dobrano istukla Krešimira. Otvorenim dlanom udarala sam ga po dupetu, uz sve povike „ne to, rekla sam!“

 

Izvor: magazin Pas

Na njegovu tvrdoglavost reagovala sam nemoćno, onako kako to „homo sapiens“ radi kada se nađe priteran uza zid – galamom i batinama.

Ovaj nemili događaj zbio se pre bezmalo četiri godine i nakon prve faze potiskivanja tipa „ako što pre zaboravim to se onda nije ni desilo“ usledila je nova – prisećanje. Nerado o tome pričam, ali ipak izgovaram tu epizodu kad god imam priliku, mada mi svaki put zadrhti glas, zapeče me srce i osetim neverovatan stid.

Verujem da mene te batine i dan-danas bole više nego što su njega i tada i ikada.

A tukla sam ga jer ne razume, jer me nije poslušao i jer nije dovoljno dobro dresiran. Ja „Čovek“ bila sam iznad njega „Životinje“.  Moje neznanje on je platio.

I zašto je to sada bitno. Zato što je ovih dana ponovo aktuelizovan rad na Građanskom zakoniku, koji je ponovo postavio pitanje da li bi trebalo kažnjavati roditelje koji tuku svoju decu. Kako će to novi zakon tretirati pokrenulo je (još jednom) raspravu da li roditelji uopšte smeju da fizički kažnjavaju potomstvo ma koliko im deca bila neposlušna.

I bez obzira na „za i protiv“ argumente, svi znaju da vaspitanje ne podrazumeva ni zlostavljanje ni nasilje. To zna ceo civilizovan svet.

U čemu je onda razlika sa dresiranjem životinja. Mnogim vlasnicima pas budi isto osećanje kao roditeljima dete. I pse volimo, o njima brinemo, hranimo ih lečimo, vaspitavamo, tepamo im, na njih smo slabi, oni nas raduju… Oni nas i naljute. Zato ne bi  bilo loše da se još jednom podsetimo da ih baš kao ni decu ne treba tući. Nikada. Nipošto.

Nađite sistem. Prekorite psa, povisite ton, primenite kaznu i nagradu. Ne lemajte ga. Ne biste dali ni da neko tuče vaše dete, niti biste vi tukli šefa, muža, prodavačicu ili taksistu kada vas iznervira ili ne posluša. Nije tako teško, nađite svoje bolje „ja“.

I da, rekoh li vam da je Krešimir mačor?

A vi se pitajte da li je to uopšte bitno.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *